Naar blogs

Duurzaamheid is meer dan energie!

Vorige week sprak een collega mij aan op één van onze vestigingen, laat ik hem Hans noemen (de meest voorkomende naam bij ons): “Zo Olaf, hoe gaat het met de duurzaamheid?” Om direct te vervolgen: “Het begint een beetje een containerbegrip te worden.” Nou Hans, of containerbegrip de juiste term is weet ik niet, maar voorop staat dat duurzaamheid vele malen breder is, dan waar we heel lang vanuit zijn gegaan, namelijk energie. Laat ik er twee noemen, waar wij ook actief in participeren. Twee thema’s die afgelopen jaar wellicht meer aansprekend zijn dan duurzaamheid: circulariteit en gezondheid.

Circulariteit
Hans gaf me direct munitie: “Want weet je Olaf, we zijn wel heel duurzaam bezig met energie besparen en dergelijke, maar als ik thuis een nieuwe bank wil, dan gooi ik de oude gewoon weg. Doodzonde natuurlijk. Want dat zijn allemaal grondstoffen die dan gewoon weggegooid worden.” Koren op mijn molen: Je kan de bank een tweede leven geven Hans. Koop een nieuw stofje of breng hem bijvoorbeeld naar de kringloop. Hiermee krijgt de bank een nieuw doel zonder dat deze gedowncycled wordt. Dit is precies waar ik met mijn items op het intra- en internet over circulaire economie op doel. En dat zijn we op het gebied van installatietechniek in een pilot aan het toepassen in Rotterdam. Waar de uitdaging overigens wel wat groter is dan een nieuw stofje of een kringloopwinkel! Naast techniek is organisatie een belangrijk thema. Naar analogie, als meubelontwerpers gaan we ons nu direct bezig houden met het verkopen van zitgelegenheid. Dit doen we met partners die meubels bouwen en met toeleveranciers van materialen, maar we begeven ons toch wel degelijk op een ander vlak. Dit vergt tijd, maar is een bijzondere uitdaging.

Gezondheid en gezond oud worden.
De circulaire economie en de toepassing van circulaire installaties hebben een nauwe verwantschap met het tweede thema, gezondheid. Vanuit de circulaire gedachte wordt de herkomst van de materialen in kaart gebracht en worden er geen toxische materialen meer toegepast. We hebben straks zicht op hetgeen we verwerken in het pand.

Bovendien is het creëren van een zeer flexibele installatie het uitgangspunt. De installatie bedient verschillende functies optimaal waardoor er altijd een comfortabel én gezond binnenklimaat heerst.

Gezondheid blijkt een wereld van getallen. In het kader van Wonen is Meervoud is drie weken geleden een ontzettend leuk seminar georganiseerd. Sprekers vanuit de wetenschap, vanuit de vastgoedbeleggingen en vanuit het openbaar bestuur gaven hun visie op dit thema. Naar aanleiding hiervan heb ik de getallen 7 en 17 de afgelopen tijd heel vaak genoemd. Niet omdat het de geboortedagen van mijn vader en vrouw zijn. Nee, 7 jaar is het verschil in levensverwachting tussen de laagst en hoogstopgeleide mensen. In Nederland welteverstaan. En 17 is eigenlijk nog veel schokkender. Dat is namelijk het verschil in aantal gezonde jaren tussen de laagst en hoogst opgeleide mensen. En ook dat geldt voor Nederland! Eigenlijk onvoorstelbaar, zeven jaar korter leven, waarvan ook nog eens 10 jaar in een slechtere gezondheid! Op 16 november jl. was ik op het Duurzaam Gebouwd Congres waar o.a. Lara Muller sprak namens de Blue Building Institute. Zij heeft de zogenaamde WELL-certificering geïntroduceerd in Nederland. Haar voordracht vond ik erg sterk: praktisch geen woord over WELL, maar ze gaf op een duidelijke wijze de noodzaak aan voor het realiseren van gezonde gebouwen. Degelijk gestaafd door onderzoeken van gerenommeerde organisaties zodat ook de eventuele criticasters stof tot nadenken hebben. En ook Lara had een getal wat ik de komende tijd regelmatig ga verkondigen: 90. Want we zitten namelijk van ons hele leven 90% binnen. We werken, wonen en recreëren massaal binnen. 90%. Ook een mooi getal om even op je in te laten werken.

WELL kent een aantal softere thema’s waar wij als techneut aan moeten wennen. Fitness, Geest en Voedsel zijn nou eenmaal geen thema’s waarbij wij ons direct thuis voelen. Toch is de invloed die Valstar Simonis heeft op de gezondheid van een gebouw aanzienlijk. Licht en lucht zijn de twee thema’s die het zwaarst meetellen en dat is exact waar wij goed in zijn. Net als in duurzaamheid waar het energie betreft, waar jij op doelde Hans. Dat wil niet zeggen dat we automatisch maar ieder pand moeten certificeren, maar we kunnen als techneut heel veel van de systematiek en inhoud leren en dat op concrete wijze gaan toepassen.

Wat mij betreft gaan de drie thema’s hand in hand de komende jaren, duurzaamheid waar energie wordt bedoeld, de circulaire economie en gezondheid. Waar mogelijk passen we dit dan ook zo optimaal als mogelijk toe in onze ontwerpen. Want als onze hoogopgeleide Hans later met pensioen gaat, gunnen we hem toch ook nog zoveel mogelijk resterende jaren in goede gezondheid? Of het nu een huis is dat gebouwd is op basis van Healthy Ageing of nog later in een zorginstelling. In ieder geval ergens binnen.

 

Olaf Oosting

Nieuwsbrief

Verplicht
Invalid Input
Verplicht
Verplicht

DID Vastgoedontwikkeling BV

Computerweg 4
3542 DR Utrecht
info@didbv.nl
0346-283711 (Maya Sluyter)